Mitä jos törmään siellä robottiin?

Istut konferenssisaliin ja huomaat tuijottavasi robottia. Menet terveyskeskukseen ja kysyt neuvoa robotilta. Kirjaudut hotelliin, jossa avaimen sinulle luovottaa robottivirkailija. Haluat vaihtaa junalipun ja jonotat päästäksesi keskustelemaan palvelurobotin kanssa. Tuttua? Turvallista? Vaikuttaa kivalta? Turhauttaa?

Monella suomalaisella on jo kokemuksia roboteista. Miltä robotin kohtaaminen tuntuu? Aika monen mielestä jännittävältä ja hämmentävältä – se naurattaa. Puhuttelet robottia kuin ihmistä, lässytät tai flirttailet sille. Sitten nolostut “näkikö joku, että luulin konetta ihmiseksi”. Sitten kysyt siltä jotain vaikeaa ja petyt jos se ei vastaakaan.


Porissa sosiaaliset robotit ovat jo muutaman vuoden ajan työskennelleet hammaslääkärin vastaanotolla. Robotti hämmentää ja huvittaa niin, että muuten ehkä jopa vaikeasta tilanteesta tulee positiivinen ja erityinen kokemus. Porissa sosiaaliset robotit ovat käytössä myös joissain neuvoloissa ja he ne työskentelevät myös vanhusten kanssa.

Robottien uutuusarvo tekee kohtaamisista mieleenpainuvia, jopa hätkähdyttäviä. Siksi sosiaaliset robotit sopivat hyvin avaamaan tilaisuuksia, kuten konferensseja, joulujuhlia tai vastaanottamaan delegaatioita. Annat positiivisen, yllättävän ja futuristisen kokemuksen, joka jää mieleen merkittävänä. Päivä, jona kohtasit robotin on päivä, jona ymmärsit jotain tulevaisuudesta ja ihmisyydestä – myös itsestäsi.

Miltä toinen tapaaminen robotin kanssa tuntuu? Tervehdit sitä kuin vanhaa tuttua. Mietit muistaako se sinut, etkä osaa enää edes nolostua. Olet vanha tuttu robotin kanssa ja tiedät, että se tietää vain tasan sen verran kuin ihmiset ovat sen ohjelmoineet tietämään. Huomaat, että sen ohjelmat tarvitsevat verkkoyhteyden ja akku latausta. Jotta se kuule sinua, on oltava hiljaista.

Kun otat robotin tai robottisovelluksen käyttöön, se ei onnistu samalla tavalla kuin appsin lataaminen puhelimeen. Tarvitaan robotin yhdistämistä verkkoon ja sovelluksen yhdistämistä robottiin. Tarvitaan uusia taitoja. Varsinkin jos haluat ohjelmoida robotin vaikkapa auttamaan opinto-ohjaajaa, psykologia tai kuraattoria työssään.

Kun järjestimme syksyllä hackathonin Stadin osaamiskeskuksessa, robotista tehtiin työhaastattelija. Robottien ohjelmointi ei ole vaikeaa ja se avaa eteesi ihan uuden maailman. Missä asiassa sinä haluaisit robotin auttavan sinua?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>